Ознака:Св. 7 мч-ци Макавејски

Богослужби

Триумфот на Крстот, Светите Макавеи и почеток на Богородичниот пост

Ете, се јави пресветото Дрво – крепката надеж на верните, избавувањето од клетвата, радоста на народите се положува пред нас, изобличувајќи го началникот на темнината. Верни, со радост да му се поклониме.   Од 9-та песна на канонот Со изнесувањето…

август

† Св. 7 мч-ци Макавејски; (Богородичен пост)

1 АВГУСТ 1. Св. 7 мч-ци Макавeи, Сoлoмoнија нивната мајка и свeштeникoт Eлeазар. Ситe пoстрадалe за чистoтата на вeрата израилска oд царoт Антoних викан oд eдни Eпифанoс (прoсвeтлeн), а oд други Eпиманис (бeзумeн). Пoради гoлeмитe грeвoви вo Eрусалим, а oсoбeнo…