Ознака:Св. Атанасиј

Богослужби

Споменот на Светите Атанасиј и Кирил Александриски во Пречиста

Откако засветливте со делата на православието и сета злоба ја изгаснавте, носители на победа станавте, со вера ги збогативте сите и Црквата обилно ја украсивте, достојно Го најдовте Христа Бога, Кој ни дарува милост голема.Тропар на Светителите Богоглаголивиот и преподобен…

Богослужби

А еден спрема друг бидете добри, сочувствителни, проштавајќи си еден на друг како што и Бог ви прости во Христа

Денес, во 35 – та недела по Педесетница, кога го славиме споменот и на Свв. Атанасиј и Кирил Александриски, на Божествената Литургија беше прочитано Евангелието за светлината на светот: „Вие сте светлината на светот. Не може да се сокрие град…