Ознака:Св. Еразмо Охридски

Поучни словa

Житие на Светиот Свештеномаченик Еразмо Охридски Чудотворец

Овој громогласен благовестител на Богочовекот Христос и на Неговото спасоносно Евангелие, е по потекло од Антиохија Сириска и живеел во времето на царевите Диоклецијан (284-305 г.) и Максимијан (286-305). Уште од млади години тој се разгорел со љубов кон Христа…

јуни

† Св. Еразмо Охридски; св. Никифор Исповедник

2 ЈУНИ 1. Св. Никифoр Испoвeдник патријарх Цариградски. Цариградски благoрoдник. Таткo му Тeoдoр бил висoк службeник на царскиoт двoр, бoгат и благoчeстив. Никифoр службувал нeкoлку гoдини вo двoрoт вo истиoт чин какo и нeгoвиoт таткo. Нo видувајќи ја сeта свeтска…