Ознака:Св. Јован Руски

Поучни словa

Еден чудесен живот поминат во смирение и трпение

Ги љубам оние што Мене Ме љубат, и кои Ме бараат ќе Ме најдат (Изреки 8, 17) и ќе ги прославам оние што Мене Ме прославуваат (1 Цар. 2, 30) – вели нашиот премудар и човекољубив Господ. А Он е…

јуни

Св. свш-мч. Терапонт еп. Сардиски; св. Јован Руски; св. мч-ци Теодора и Дидим; св. Давид Гареџиски

27 МАЈ 1. Свeшт.мч. Тeрапoнт eп. Сардиски. Oбратил мнoгу Eлини вo вeрата Христoва, пoради штo бил жeстoкo мачeн oд нeзнабoжцитe сo глад, тeмница и тeпањe. Разгoлeн гo пoлoжилe на зeмјата и гo врзалe за чeтири суви кoлја, па нeмилoсрднo гo…

Богослужби

Свети Јован Руски – Образ на чудесно смирение

Ги љубам оние што Мене Ме љубат, и кои Ме бараат ќе Ме најдат (Изреки 8, 17) и ќе ги прославам оние што Мене Ме прославуваат (1 Цар. 2, 30) – вели нашиот премудар и човекољубив Господ. А Он е…