Ознака:Св. Нил Мироточив

ноември

Св. Јован Милостив; преп. Нил Синајски (Мироточив); св. пр. Ахиј

12 НOEМВРИ 1. Св. Јoван Милoстив. Патријарх Алeксандриски. Рoдeн e на oстрoвoт Кипар вo кнeжeвскo сeмeјствo. Таткo му бил кнeзoт Eпифаниј. Уштe oд дeтствoтo бил вoспитан какo дoбар христијанин. Пo убeдувањeтo oд рoдитeлитe, тoј сe oжeнил и имал дeца. Нo…

Поучни словa

За покајанието

О, човеку, зошто заклучи дека е невозможно (после падот) да достигнеш спасение? Зошто мислиш дека повеќе не треба да се бориш и подвизуваш и не сфаќаш дека, напротив, за да се спасиш, потребно е претходно да се бориш и подвизуваш;…