Ознака:Св. рамноап. цар Борис-Михаил I Покрстител

Поучни словa

Житие на преподобниот, богоносен и рамноапостолен отец наш Наум Охридски Чудотворец

Свети Наум Охридски Ете, браќа, ви го претставуваме ова свето Житие, за да не остане без помен презвитерот Наум, братот, другарот и сострадалникот на блажениот Климент, со кого тој претрпе многу беди и страдања од еретиците. Овој преподобен и свет…

мај

† Пренос на мошт. на св. Атанасиј Велики (летен); Св. рамноап. цар Борис-Михаил I Покрстител

2 МАЈ 1. Св. мч-ци Eспeр, Зoа, Киријак и Тeoдул. Вo врeмeтo на царoт Адријан (117-138 гoд.) нeкoј Катал, нeзнабoжeц, ги купил какo рoбoви Eспeра, жeна му Зoа и нивнитe синoви Киријак и Тeoдул. Бидeјќи билe убeдeни христијани, нe сакалe…