Ознака:Св. Сава Псково-Печерски

Поучни словa

ГОСПОДИ, ТИ СИ МОЈОТ ЖИВОТ!

Молитвата поради својата благотворност се нарекува царица и ороводец во соборот на добродетелите. Ниту за една добродетел не е зборувано толку многу како за молитвата. Таа претставува вознесување на умот и срцето кон Бога. Преку неа човекот стапува во соборот…

Поучни словa

Поука за смиреноумието

  Еден од старците рекол: Пред се потребно ни е смиреноумие за да бидеме подготвени на секој збор што ќе го слушнеме да кажеме „прости“, зашто од смиреноумието се кршат сите стрели на лукавиот и завидливецот. Да испитаме какво значење…

Поучни словa

Послушноста – основа на монаштвото

  Послушноста е тајна која се открива единствено преку Светиот Дух. Послушноста, како своевидно одрекување од сопствената волја и разум, губење на својата личност, може на прв поглед да ни се покаже како некое ропство, како самоуништување, нешто што е…