Ознака:Св. Сисој

Поучни словa

Славата и сетилните уживања

Копнежот за слава и сетилни уживања е исто како бркањето на сопствената сенка. На многу луѓе светската слава и човечките почести им го завртуваат мозокот и тие сите свои напори и средства ги вложуваат за да ги достигнат, не гледајќи…

јули

† Преп. Сисој Велики; св. мч-чка Лукија и др.

6 ЈУЛИ 1. Прeп. Сисoe Вeлики. Eгипјанин пo рoд и учeник на св. Антoниј. Пo смртта на свoјoт гoлeм учитeл, св. Сисoe сe насeлил вo пустинската гoра, викана Антoниeва, на кoја пoранo и Антoниј сe пoдвизувал. Сo тeшки маки над…

Поучни словa

За смирението

  Треба да бидеме многу претпазливи. Неопходно е да обрнеме внимание на себе и да имаме страв Божји. Стравот претставува светлост; тој е всушност, светилка. „Почеток на мудроста е стравот Господов“ (Изрек. 1, 7), но и крајот на мудроста е…