Ознака:Свеќа

Поучни словa

За значењето на свеќата

Зад палењето на свеќата се крие длабока символика. Светиот Симеон Солунски (+1429) ни кажува дека свеќата која ја палиме ги има овие значења: – Ја символизира чистотата на нашата душа, зашто е направена од чист восок. – Исто така и…

Златар

Какo штo сe пали свeќата oд свeќа, така и дoбрoтo дeлo сe разгoрува oд другo дoбрo дeлo

Нeкoј патрициј сакал на црквата да ѝ пoдари eдeн златeн крст, па пoвикал млад и искусeн златар, му дал златo пo мeрка и му нарачал да израбoти крст какoв штo сакал. Сирoмавиoт златар кoга видeл кoлкава жртва прави патрицијoт заради…

Значење

За значењето на свеќата

Зад палењето на свеќата се крие длабока симболика. Светиот Симеон Солунски (+1429) ни кажува дека свеќата која ја палиме ги има овие значења: - Ја симболизира чистотата на нашата душа, зашто е направена од чист восок. - Исто така и…