Ознака:Свети Николај Велимировиќ

Поучни словa

Возљубен брату, тебе ти се обраќам, нешто да те запрашам…..

Возљубен брату, тебе ти се обраќам, нешто да те запрашам... не запирај ги своите волови,не оставај го плугот свој... На моето прашање можеш да одговориш и орајќи. Не те прашувам за пат, за да мораш да ја подигнеш својата рака…

Поучни словa

Свештеникот и клисарот

Еден млад свештеник, од архиерејот бил поставен на служба во некоја зафрлена планинска парохија. Тука се сретнал со клисарот Исидор, кого го викале Иса Јандал (јандал значи „мимо други луѓе“, како во песната „јандал од сватови“). Свештеникот започнал да го…