Ознака:Трет Акатист

Богослужби

Богородице, Ти имаш непобедлива сила – Трет Акатист

Вечерва, по трет пат во оваа Света Четириесетница, ѝ ги упативме на Царицата Мајка прекрасните стихови од Благодарствениот канон и од Акатистот. Несомнено, голема утеха се за сите верни тие небоземни зборови од Акатистната химна, од тој исклучителен споменик на…

Богослужби

Мајката на светот – извор на секоја радост (Трет Акатист)

На Тебе, Која неракоплетениот венец го исплете за светот, Ти песнословам воскликнувајќи: Радувај се, Дево, на сѐ сохранилиште и засолниште, укрепување и свештено прибежиште; Извору на секоја радост, облагодати ја помислата наша, да Ти повикуваме: Радувај се, капино несогорлива, облаку…

Богослужби

Трет Акатист

Чудесните стихири на акатистното пеење се како венец од пофалби кон небесната Царица, што Црквата умилно и со молитвен восторг ѝ ги принесува на Богородица низ деновите на Великиот Пост: Ризницо на чистотата, радувај се, заради Која од падот наш…

Богослужби

Од Богородица ни доаѓа секој дар…

28 февруари/13 март 2015 лето Господово Радувај се, од Тебе се хранат верните!Радувај се, разлистено добросенчесто дрво, под Тебе мнозина се потслонуваат...Радувај се, облека на лишените од смелост... Од 7-от Икос на Акатистот Овој трет Акатист кон Пречистата наша Владичица…