Ознака:Тримир

Богослужби

Чиста Среда – тримир

Длабоко зачекоривме веќе во четириесетдневно патешествие до Великата и Страдална Седмица и до Сеславното Воскресение. Мистично патуваме како што избавениот од вавилонското робство израилски народ патувал во пустината кон ветената земја; восходиме духом како што Старозаветниот праведник, великиот Мојсеј, се…

Богослужби

Чист петок

Како лоза висејќи на Крстот, Спасителу, со виното на бесмртноста си ги напоил краиштата на вселената, Христе; Затоа Ти повикувам: мене тешко помрачениот од гревовното пијанство, откако ќе ме напоиш со сладоста на вистинското смирение, укрепи ме да постам сега…

Богослужби

Чист четврток

Господи, сакајќи мене недостојниот да ме спасиш со Твојата неизмерна милост, мене грешниот си ми положил покајание. Затоа Ти приоѓам, молејќи се: со пост душата моја приклонија, зашто кон Тебе прибегнав, единствениот Многумилостив. (Стиховна стихира на Утрената) Еве со тридневниот…

Богослужби

Чиста среда – духовното величие на тримирот

Живеејќи ги првите посни денови од Светата Четириесетница во крајно воздржание, засилена молитва и внимателност врз себеси, денес, на првата света Литургија на Претходноосветените дарови, нашиот Господ, Бог и Спасител Исус Христос нѐ удостои да се причестиме со светите, пречисти,…

Богослужби

Чист Вторник

Како тугинци сме на земјата, како и сите наши татковци: краткото време на животот наш безгрешно запази го, Спасителу наш, и помилувај нè, како Човекољубец. Еве го правиме веќе вториот чекор во живоносната пустина на Постот, и како што навлегуваме…

Богослужби

Чист понеделник

Ова е времето за покајание, ова е денот спасителен, почетокот на постот: биди будна, душо, вратите на страстите затвори ги, и сврти се кон Господа. Овие умилителни стихови ја отвораат пред нас вратата низ која влегуваме во оној простор каде…