Ознака:Триод

Богослужби

Умилителна вечерна на простувањето

Не одвраќај го лицето Твое од чедото Твое; бидејќи страдам бргу услиши ме; пази ја душата моја и избави ја… Барајте Го Бога и душата ваша ќе биде жива. Засветли благодатта Твоја, Господи, засветли просвештението на душите наши. Ова е…

Велик Пост

Втора недела од Великиот Пост

Православното учење за посниот подвиг со особена сила се открива во Втората недела на Великиот Пост, посветена на Св. Григориј Палама и неговото учење за благодатната сила којашто слегува одозгора и го озарува целиот човек, откривајќи му ги најтаинствените доживувања…