Ознака:Умилителна вечерна

Слова на архимандрит Партениј

Постот и простувањето – подвиг на христијанската љубов

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, изговорено на умилителната вечерна на простувањето Мили мои, да Му благодариме на Бога што и оваа година нѐ приведе во ова свето време на Великата Четириесетница, кога Он штедро ги отвора вратите на милосрдието…

Богослужби

Умилителна Вечерна на простувањето

Со воздржување да побрзаме сите телото да го смириме, минувајќи го божественото поприште на Светиот Пост, и со молитви и солзи Господа нашиот Спасител да Го побараме, викајќи: Згрешивме, спаси нѐ, како некогаш Ниневјаните, Христе Цару, и заедничари на Царството…

Слова на архимандрит Партениј

Не одвраќај го лицето Твое од чедото Твое

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, изговорено во храмот по завршувањето на Умилителната вечерна на простувањето озљубени мои браќа, сестри и чеда, Вечерва имаме голема причина да Му благодариме на сештедриот Бог, што, еве, повторно нѐ доведе до ова душеспасително…

Богослужби

Умилителна вечерна на простувањето

Времето посно светло да го почнеме и на духовни подвизи себе да се подложиме; душата да ја очистиме, телото да го очистиме; да постиме од секоја страст, онака како што од храна постиме и со добродетели духот да го насладуваме;…

Слова на архимандрит Партениј

Да ги приклониме нашите срца во покајание за сите

  Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, изговорено во храмот, на Умилителната вечерна на простувањето Господи, помилуј! Господи, смилувај ми се мене, грешниот! Господи, нека биде Твојата милост на мене онака како што се надевав на Тебе! Потребна ми е…

Слова на архимандрит Партениј

Простувањето е Божествена особина

Слово на Старецот, Архимандрит Партениј, изговорено на Умилителната вечерна на простувањето   и сакал вечерва, мили мои, да споделам со вас некои чувства што ме обземаа во текот на оваа прекрасна умилителна Вечерна на простувањето. Верувам дека ќе се согласите…