Ознака:Велика Среда

Богослужби

Света и Велика Среда

По благодатта Божја стоиме на последната станица пред да се нурнеме во сострадалната болка на срцето занемено пред Христовите страдања. Налик на древните Израилци, пред нас се надѕира духовниот Ханаан – Крсната Смрт и Воскресение на нашиот Господ. Колку време…

Слова на епископ Партениј

Велика Среда – избор меѓу предавството и милосрдието

Слово на Неговото Преосвештенство, Епископ Антаниски г. Партениј, изговорено при чинот на опростување на Велика Среда, на 20 април 2022 лето Спасителово Доколку внимававме, мили мои, на Евангелието што се читаше на Утрената, како и на содржината на целото богослужение,…

Богослужби

Света и Велика Среда (видео)

Блудницата пристапи кон Тебе, излевајќи миро со солзи врз нозете Твои, Човекољупче, и од смрдеата на злото се избавува со заповедта Твоја. А ученикот неблагодарен, дишејќи ја Твојата благодат, ја отфрла неа и во смрдеа се облекува, од среброљубие продавајќи…

Богослужби

(Видео) Светата и Велика Среда – слободата на љубовта и радоста од покајанието

Во Светата и Велика Среда, мајката Црква го воскреснува во нашето сеќавање споменот на жената грешница, којашто ги помазала нозете Христови со миро и со солзи, ги избришала со својата коса и примила од Господа прошка за нејзините гревови. На…

Богослужби

Велика среда – последен повик за простување

„Премолчени се подвизите на многу цареви и војсководци, чиишто споменици и денес се сочувани; ни по слава, ни по име не останале познати градители на градови, ниту оние што со ѕидини ги опашале, ниту оние што победи во војните однеле,…

Богослужби

Света и Велика Среда

Кога грешницата миро принесуваше, тогаш ученикот со беззакониците се договараше. Едната се радуваше трошејќи го мирото скапоцено, а другиот брзаше да Го продаде Оној што нема цена. Првата Господа Го запознаваше, а вториот од Господа се разделуваше. Таа се ослободуваше,…