Ознака:Вера

Настани

Посета во с. Модрич

На љубезна покана од благочестивите модричани: Здравко Јованоски (син на последниот свештеник од Модрич, блаженоупокоениот отец Милан), Ставре Нелоски, Митре Добрески, Славко Добрески и Томе Јованоски, во текот на вчерашниот ден, нашиот Старец, Епископот Антаниски г. Партениј, во придружба на…

Поучни словa

Молитвата не треба да се остава, дури ни тогаш кога Господ долго време не ги исполнува нашите прозби

(Лекција за молитвата - како ќе се избавиме од секое искушение и ќе добиеме милост преку него) Господ вели: И сѐ, што и да побарате во молитва со вера, ќе добиете (Мт. 21,22). Што значи тоа? Тоа значи дека молитвата,…

Слова на епископ Партениј

Да се менуваме по образот Христов, за да го смениме светот

Слово на Неговото Преосвештенство, Епископ Антаниски г. Партениј, Игумен на Свештената Бигорска Обител, изговорено на празникот Илинден, во храмот на Свети Великомаченик Георгиј Победоносец во с. Лазарополе, на 2 август 2022 лето Господово Во името на Отецот и Синот и…

Вера

Слобода, нужност и принуда (II дел)

Мачно е и комплицирано да се зборува за слободната волја на човекот, без разлика дали сме атеисти или теисти. Ако човекот на толку многу начини е ограничен во искажувањето на својата индивидуалност, тогаш од каде би имал слободна волја? Ако…

Вера

Созревајќи, стануваме помлади

„Созревајќи, стануваме помлади“ – овие зборови искажани од еден од најголемите писатели на XX век кој покрена вистинска револуција помеѓу младите луѓе во Европа и Америка, Херман Хесе, на прв поглед можат да ни изгледаат многу чудни. Некои од неговите…

Поучни словa

Каде си, Господи? Откриј ми се!

Сакам да поставам две прашања: Зошто човекот верник се моли и достапна ли е молитвата за оној кој сè уште не поверувал? Најнапред, можеби, треба да кажеме што е молитвата. Молитвата е вик на душата, молитвата е словото што се…