Ознака:Внатрешен човек

Поучни словa

Човекот и активностите

Човекот се закопува во активности. А токму тоа не смее да го направи. Човекот станува неспособен да ги набљудува работите во перспектива, да се оттргне од нив, да го отфрли од себе целиот метеж и безначајните работи што го преокупираат…

Поучни словa

За духовната борба – I дел

Денес нé собра благодатта на Светиот Дух. Последен пат бев овде пред четири години, после што заминав во манастир. И четири години ме немаше тука. Имавме свет обичај да се собираме тука после исповед, зашто исповедта - тоа е личен…

Поучни словa

Четврток од Петта седмица на Великиот Пост

Св. Димитриј Ростовски: Секој Христијанин треба да знае дека чистотата на надворешниот човек, односно чистотата на телото, без чистотата на внатрешниот човек, т. е духот, не е вистинска чистота, како што се изјаснува Св. Евтимиј Велики, кој вели дека и…

Битие

Степени на духовно совршенство

Најголемата цел во изградувањето на сопствената светост, поради која и сме повикани во Царството небесно, е токму богоподобието, за кое што сме создадени, а кое се состои во тоа, да бидеме совршени, како што е совршен нашиот Отец небесен (Матеј,…