Ознака:Воплотување

Богослужби

Прославен споменот на св. Григориј Палама

Преподобен отче, свети Григорие, откако со Духот го наостри зборот како меч, ти си бил оган за богоборните чинови, слегувајќи од висините како молња, сечејќи ги и горејќи ги нивните хулења, а сите верни водејќи ги кон Божествената трисолнечна светлина.…

Поучни словa

Последиците од Христовото Воплотување

Пишано е во Новиот Завет дека „секој дух што не признава дека Исус Христос дошол во плот не е од Бога; тоа е духот на антихристот“ (1. Јован 4, 3). Ајде да видиме што точно значат овие зборови. Според свети…