Прославен споменот на св. Григориј Палама

Преподобен отче, свети Григорие, откако со Духот го наостри зборот како меч, ти си бил оган за богоборните чинови, слегувајќи од висините како молња, сечејќи ги и горејќи ги нивните хулења, а сите верни водејќи ги кон Божествената трисолнечна светлина. Просветен од неа, ти се покажа како втора светлина, сопрестолен и едночислен со врховните богослови и со нив фален. Престојувајќи со нив, и сега моли се, да ѝ дарува на Црквата единство, мир и голема милост.

(Стихира на Господи повикав)

 

Како уста и правило на монашкиот живот, божествена уста и светител и учител, достојно беше воспеан од монашките усти овој втор Еремија и боговидец, кој благоволи да му ја даде својата молитвена закрила на
Рајчичкото сестринство, станувајќи им пример во духовната борба. Со сеноќна молитва во манастирскиот параклис преточена во прекрасните созерцателни стихови, сестринството и верните Дебрани го прославија споменот на овој голем светија, којшто им излеа штедар благослов и благодатно го посети овој молитвен собор.

Свет и преподобен отче Григорие, ти кој стана учесник во неискажливите Божји тајни и боговидец, испроси од Него милостивиот просветление на нашите души и мисли, за да можеме јасно да Го созерцаваме неискажливото Слово Божјо и откако богоугодно го минеме претстојниот Божикен пост да се удостоиме да ја спознаеме тајната на Божественото воплотување. Амин!