Ознака:Втор Акатист

Богослужби

Венец од пофалби за Мајката Божја – Втор Акатист

Пак и пак со незамолчливи усти, ние верните, кои врвиме низ безводната пустина на постот, освежени од молитвениот заклон на Богомајката, ѝ воспеваме пофалби, радувајќи се заедно со небесните, и ликувајќи заедно со апостолите и мачениците, бидејќи таа е заштитничка…

Богослужби

Пресвета Богородица, утеха и спасение наше – Втор Акатист

Еве Тебе, Дево, Те повикувам, пристаниште биди ни нам расколебаните, и затишје на беспаќата бурни, и штит од секоја соблазна. (Од Акатистот кон Пресвета Богородица) Велика е славата на Мајката Божја. Велика и недостижна е нејзината неовоземна убавина за која…

Богослужби

Венец на пофалби кон Мајката Божја (Втор Акатист)

На чистота ризницо, радувај се, преку тебе од падот наш станавме, радувај се, слаткомирисен крину, Владичице, што верните ги благоухаш, темјану благовонен, миро скапоцено. Го потера класот од Бога, а видно неорана нива си, радувај се, духовна трпезо, што Го…

Богослужби

Втор Акатист

Радувај се, Владичице, огнообразна колеснице на Словото, духотворен рају, сред кој расте дрвото Господово на животот, чија сладост ги оживотворува оние кои со вера се причестуваат и кои на пропадливоста ѝ се покорени. Од Благодарствениот канон на Пресвета Богородица Водејќи…

Богослужби

Втор Акатист

Радувај се, ти ги поправаш луѓето; Радувај се, ти ги соборуваш бесовите; Радувај се, ти си ја победила силата на заблудата; Радувај се, ти си ја изобличила идолската измама; Радувај се, море што го потопи духовниот фараонЧ Радувај се, карпо,…

Богослужби

Акатистно торжество во втората недела од постот

Тебе, Богородице, Поборнице, победоносна Војвотко, ние, Твоите слуги, откако од зло се избавивме, Ти пееме победна и благодарствена песна; Ти имаш непобедлива сила; ослободи нè од секакви опасности за да Ти пееме радувај се, Невесто неневестна. Ова е кондакот на…