Ознака:Заедница

Поучни словa

Тајната на љубовта (втор дел)

Тоа во секој поглед се однесува и на бракот: не само на чувствата, не само на општењето со мислите, туку и на телесното општење. Меѓутоа, би требало да имаме на ум, непоколебливо би требало да знаеме дека телесното единство на…

Поучни словa

Тајната на љубовта (прв дел)

Кажи некому „те сакам“ - тоа за него ќе значи: „ти никогаш нема да умреш“ Одлучив оваа беседа да ја посветам на прашањето за бракот и за семејството. Ми се чини дека во за овој свет, чиј сегашен закон е…

Поучни словa

Малите ежиња

Беше тоа најстудената зима. Многу животни умреа од студ. Ежињата, гледајќи ја страшната судбина што им се заканува, решија да се здружат за да си држат топлина. На тој начин тие можеа да се заштитат и покријат себеси, но со…

Поучни словa

Смирениот архијереј со апостолска дарба за миротворство

Свети Јован Шангајски и Санфранциски Пред крајот на 1962. година, спроти празникот - Воведение во Храмот на Света Дева Марија (Пречиста, 21 ноември ст. стил) новоназначениот Архијереј Јован пристигнал во Сан Франциско. Дочекот бил масовен и многу радосен; неговите стари…

Вера

Основи на православната вера – I дел

Основно учење за Црквата Христијанството му е објавено на светот преку Црквата и како Црква. Црквата е неделива од Личноста на Господ Исус Христос. Таа беше во Христа и собраните околу Него, тогаш кога Господ Христос беше на земјата, но…

Настани

Добротворен концерт за Бигорскиот манастир на Македонците во Холандија

Утрехт, Холандија (известува Христијан Ѓорѓиев) - Во организација на Светскиот македонски конгрес за Холандија и Македонската заедница во Холандија, викендов во градот Утрехт се одржа голем добротворен концерт за Бигорскиот манастир “Свети Јован Крстител“ во Македонија. Организаторите подготвија богата културно-уметничка…