Ознака:Заедничарење

Манѕаридис

Карактерот на верата

Карактерот на христијанската вера се изразува преку тајната на Божественото Вочовечување. Како што при Вочовечувањето постојат сетилни и сфатливи работи, со коишто се изразува натприродната и несфатлива тајна, така и во Божјото присуство општо, постојат сетилни и сфатливи работи, коишто…

Поучни словa

Малите ежиња

Беше тоа најстудената зима. Многу животни умреа од студ. Ежињата, гледајќи ја страшната судбина што им се заканува, решија да се здружат за да си држат топлина. На тој начин тие можеа да се заштитат и покријат себеси, но со…

Заедница

За честа на горното призвание – II дел

Љубовта кон Бога се пројавува во љубовта кон ближните: тоа се двете страни на единствената христијанска љубов. „По тоа ќе ве познаат сите дека сте Мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јован, 13, 35)“. Таа љубов, пред сè, се…

Заедничарење

За честа на горното призвание – I дел

Човекот е создаден како икона (образ) Божја (1. Мој. 1, 26–27). Не е ниту лесно, ни едноставно – во статичните, природните категории – да се одреди што точно претставува „иконата Божја“ во човекот. Светите Отци, во поглед на ова, укажуваа…

Поучни словa

За благодатта Божја

Доживувањето на несоздадената светлина е едно од најголемите божествени искуства и токму поради тоа, не секој е достоен да ја види; тој дар не се дава секому, туку само на малкумина, на оние кои особено напредувале во духовниот живот. Секако,…