Ознака:Акатист

Богослужби

Благодарност за небесната Војвотка

Радуј се, Пренепорочна, која Го роди Патот на животот и која го спаси светот од гревовниот потоп! Радуј се, Богоневесто, која со страв ги прими зборовите Божји! Радуј се, живеалиште на Господарот на созданието!   Веќе илјада лета овој празник…

Вести од светот

Вселенскиот патријарх во Адријанопол за четвртиот Акатист

„Вселенската патријаршија ги прегрнува сите нации и сите народи на кои им ја дала, преку мисионерската дејност, светата православна вера и православното крштение,“ потенцира Вселенскиот патријарх Вартоломеј во својата беседа после читањето на четвртата статија на Акатистот, во петокот, 5…

Богослужби

Мајката на светот – извор на секоја радост (Трет Акатист)

На Тебе, Која неракоплетениот венец го исплете за светот, Ти песнословам воскликнувајќи: Радувај се, Дево, на сѐ сохранилиште и засолниште, укрепување и свештено прибежиште; Извору на секоја радост, облагодати ја помислата наша, да Ти повикуваме: Радувај се, капино несогорлива, облаку…

Богослужби

Венец на пофалби кон Мајката Божја (Втор Акатист)

На чистота ризницо, радувај се, преку тебе од падот наш станавме, радувај се, слаткомирисен крину, Владичице, што верните ги благоухаш, темјану благовонен, миро скапоцено. Го потера класот од Бога, а видно неорана нива си, радувај се, духовна трпезо, што Го…

Богослужби

Чист петок

Како лоза висејќи на Крстот, Спасителу, со виното на бесмртноста си ги напоил краиштата на вселената, Христе; Затоа Ти повикувам: мене тешко помрачениот од гревовното пијанство, откако ќе ме напоиш со сладоста на вистинското смирение, укрепи ме да постам сега…

Поучни словa

Како Пресвета Богородица го спасила Цариград од напаѓачите

Фреска од молдавскиот манастир, Романија: Опсадата на Константинопол во 626 година - патријархот Сергиј и неговите поворки по ѕидот со иконата на Богородица Додека византискиот цар Ираклиј (во VI век) војувал со Персијците, скитските племиња, меѓу кои имало и Словени,…