Ознака:Апсолутна слобода

Поучни словa

За автентичниот и лажниот христијански опит – Ι дел

Ќе се погрижиме да опишеме една реалност која тешко се искажува со зборови и ќе се обидеме да ги наведеме нејзините основни белези. По својата природа таа тешко може да се опише и  полесно е таинствено да се почувствува; таа…

Слова на архимандрит Партениј

Зависниот од Христа – вистински слободен

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, за Втората недела по Педесетница, изговорено во манастирската трпезарија, 30 јуни 2019 лето Спасителово   Мили мои, од денешното свето Евангелие чувме како нашиот Спасител, Господ Исус Христос, ги повикал Своите први апостоли, рибарите.…

Поучни словa

Не можеме да живееме христијански без вдахновение

Како треба да живееме за да ја одбегнеме прелеста? Кога во болната состојба на целото наше битие - дух, ум, срце и тело - страдаме за да не направиме грев, не треба да мислиме дека земаме учество во страданијата Христови.…

Поучни словa

Кафез за птици

Како и секое неделно утро, отец Никола излезе од дома подготвен за служење на Божествената Литургија. Додека наближуваше кон храмот, во мислите ги превртуваше духовните теми, обидувајќи се да ја одбере најсоодветната за неделната проповед. Така задлабочен во она што…

Авторитет

Авторитет и слобода II дел

Христијанскиот живот е насочен кон апсолутната слобода. „Зашто вие, браќа, кон слобода сте повикани“ (Гал. 5, 16), пишува ап. Павле. Оваа насочување кон слободата со себе носи и постепено оддалечување од секаква надворешна принуда, но и од секој надворешен авторитет.…

Авторитет

Авторитет и слобода I дел

Човековиот етички живот секогаш се развива во однос на некој авторитет. Од друга страна, созревањето во етичкиот живот е вистинско, само тогаш кога е во согласност со созревањето во слобода. Меѓутоа, како да се помират овие две реалности? И уште…