Ознака:Авторитет

Светиот Дух

За Едната, Света, Соборна и Апостолска Црква (VI дел)

Веродостојноста н авторитетот на Црквата Во својство на божествената установа (институција), Црквата е раководена од Светиот Дух. Тој престојува во неа и ја прави непроменлива со догматско правило, „столб и тврдина на Вистината“. Црквата ја чува чистотата и непроменливоста на…

Слова на архимандрит Партениј

Постои ли вистински авторитет за младите?

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, за Дванаесеттата недела по Педесетница, изговорено во манастирската трпезарија, на 8 септември 2019 лето Спасителово Трогнува, возљубени мои, тоа кога младите луѓе бараат одговори на големи прашања. Кога се интересираат не само за секојдневните…

Авторитет

Авторитет и слобода II дел

Христијанскиот живот е насочен кон апсолутната слобода. „Зашто вие, браќа, кон слобода сте повикани“ (Гал. 5, 16), пишува ап. Павле. Оваа насочување кон слободата со себе носи и постепено оддалечување од секаква надворешна принуда, но и од секој надворешен авторитет.…

Авторитет

Авторитет и слобода I дел

Човековиот етички живот секогаш се развива во однос на некој авторитет. Од друга страна, созревањето во етичкиот живот е вистинско, само тогаш кога е во согласност со созревањето во слобода. Меѓутоа, како да се помират овие две реалности? И уште…