Ознака:Авва Доротеј

Поучни словa

Се молам значи живеам – II дел

Старецот го поистоветувал животот со молитвата. „Да живееш, значи да се молиш“ – велел Старец Пајсиј. Не знам дали сте читале една многу убава книга која не е наменета само за монасите, иако нејзиниот наслов зборува за тоа: „Подвижнички слова“…

Поучни словa

Поука на авва Доротеј за неосудувањето на ближниот и за љубовта

Старците нè учеа дека мораме да ги одбегнуваме малите грешки, ако сакаме да се сочуваме од поголеми и потешки. Зашто најчесто од тие незначајни попуштања во душата се ствара лоша навика и незабележливо се паѓа во сè поголеми престапи. Колку…

септември

Св. вмч-ца Ефимија; св. мч-ца Људмила Чешка; преп. Доротеј

16 СEПТEМВРИ 1. Св. великомаченица Eфимија. Рoдум oд Халкидoн. Таткo ѝ бил Филoфрoн сeнатoрoт, а мајка Тeoдoрисија, и двајцата благoчeстиви христијани. Eфимија била прeкрасна дeвица и сo тeлoтo и сo душата. Кoга антипoт Приск устрoил празник сo жртвoпринeсувањe на бoгoт…

Поучни словa

За тоа дека треба да се прекоруваме себеси, а не ближниот – II дел

  Кога страдаат светиите, тие страдаат заради името Божјо, или за тоа да се стекнат со добродетел која ќе биде од полза за многумина, или, пак, за тоа да им се намножат венците и наградата од Бога. Но можеме ли…

Поучни словa

За тоа дека треба да се прекоруваме себеси, а не ближниот – I дел

  Се случува, браќа, некој да слушне навредлив збор, и да не обрне никакво внимание, да го поднесе без да се возбудува, како ништо и да не слушнал; а понекогаш само што слушнал и веднаш се вознемирува. Која е причината…

Поучни словa

За злопамтењето

  Отците кажале дека за монасите не е својствено да се гневат, а исто така и да навредуваат некого, и уште се вели: „Кој го победил гневот, тој го победил демонот, а кој е победен од страстите, тој е сосема…