Ознака:Битола

Медиумите за нас

Изложба „1000 години Бигорски манастир“ во рамки на “Илинденски денови“

Во Магазата Битола во рамки на Републичкиот фестивал на народни игри и песни „Илинденски денови“, беше отворена изложба „1000 години Бигорски манастир“, придонес на НУ Центар за култура и јубилејните 50 години на фестивалот „Илинденски денови“ кон јубилејот на Бигорскиот…

Медиумите за нас

Во Битола отворена изложба „50 години традиција” – Фестивал „Илинденски денови”

Во рамки на фестивалот вечер во битолскиот културен центар „Магаза” ќе биде отворена изложба со наслов „1000 години Бигорски манастир”. Јубилејното издание на Републичкиот фестивал на народни игри и песни „Илинденски денови” продолжи со изложба на фотографии „50 години традиција”…

Настани

Моштите на св. Николај во Битола

Црквата Христова радосно се весели и торжествува, славејќи го со неискажливи пофалби светлозарниот архиереј, украсот и благомирисот на целата вселена, богоблагословениот слуга Христов, Николај Чудотворец. И го празнува со духовни песни и химни Преносот на неговите пречесни мошти, кои Бог…

Посланија

Мачеништвото – темел на верата во Господ Исус Христос

Пригодно слово на Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски, г. г. Стефан, по повод прославата на светите Читириесет битолски преподобномаченици Светоста е основниот мотив во животот на христијаните, тоа е нашата егзистенцијална цел, односно светоста е богопоставената реализацијата на човечката…