Ознака:Благовештение

Богослужби

Празникот Благовештение – првиот цвет на Пасхата

Ете она што дојде да нѐ повика, сега ни се јави: Бог надумно се соединува со луѓето; со гласот на Архангелот прелеста се изгонува, а Дева радост прима; небото слегува на земјата и светот од првата клетва се ослободува. Созданието…

Слова на архимандрит Партениј

Денес е откривање на вечната тајна…

Слово на Неговото Високопредобие, Архимандрит Партениј, изговорено пред почетокот на бдението во чест на празникот Благовештение на Пресвета Богородица Архимандрит Партениј Најнапред, мили мои, дозволете ми да ви посакам на сите едно топло добредојде, во овој прекрасен и светлозарен ден…

Слова на архимандрит Партениј

„Денес е почеток на нашето спасение…“

Слово на Старецот, Архимандрит Партениј, за празникот Благовештение на Пресвета Богородица, изговорено пред почетокот на сеноќното бдение   Добровечер на сите и добро ни дојдовте во нашата Света Обител, за вечерва заеднички да го прославиме празникот на Светото Благовештение. Благовештение…

Богослужби

„Денес е почеток на нашето спасение…“

Најпосле ни засветли тој толку посакуван ден, одамна од Бога предопределен, од луѓето толку копнежливо очекуван; за земјата толку плодотворен, а за адот разрушителен; ден во кој буквата ослабува и духот јакнее, клетвата си заминува, а благодатта настапува. Во овој…

април

Свето Благовештение на Пресвета Богородица

25 МАРТ 1. Свето Благoвeштeниe. Кoга на Прeсвeтата Дeва ѝ сe навршилe eдинаeсeт гoдини прeстoјувањe и служeњe при храмoт eрусалимски, и чeтиринаeсeт гoдини oд раѓањeтo, значи, кoга стапи вo 15. гoдина oд живoтoт, свeштeницитe ѝ сooпштилe дeка, спoрeд закoнoт, таа…

Слова на архимандрит Партениј

Спасението е веќе извршено и е многу блиску до нас

Слово на Старецот, Архимандрит Партениј, изговорено на Празникот Благовештение на Пресвета Богородица, пред почетокот на сеноќното бдение   ледајќи го, мили мои, овој прекрасен и многуброен молитвен собир, се радува срцето мое и умилно Му благодари на Пресветиот наш Бог.…