Ознака:Богородични статии

Богослужби

Успение на Пресвета Богородица

Денес, кога Пресвета Богородица ги затвори своите телесни очи, ги отвори заради нас мисловните, како сесветли и најголеми светилници што бдеат над нас и умилно Го гледаат Бога, смилостивувајќи Го за спасението на светот. Денес, кога нејзините богодвижени усни замолкнаа…

Богослужби

(Видео) Благовести, Земјо, радост голема! Воспејте ја, Небеса, Божјата слава!

Нека се веселат небесата и нека се радува земјата, зашто Совечниот, Собеспочетен, и Сопрестолен Син на Отецот, поради Својата милост и човекољубие, се понижи, по благоволение и совет на Отецот, се всели во девствената утроба, од Духот предочистена. О чудо!…

Богослужби

Успение на Пресвета Богородица

Денес нека разгласат трубите на богословите; сега нека прослави многуговорливиот јазик човечки; нека огласи воздухот, сјаејќи со неизмерна светлина; ангелите нека го воспеваат Успението на Пречиста Дева   (Од 5та песна на канонот за Успение) Постојат прекрасни слова и  зборови…