Ознака:Богослуженија

Поучни словa

Таму каде се гледа Бог (втор дел)

Некои луѓе си поставуваат прашање, дали е неопходно да одам во храм, на Света Литургија, да учествувам во Таинствата, за да влезам во личносен однос со Бога, да ја стекнам таа љубовна врска за која говорам. Тие мислат дека е…

Поучни словa

Таму каде се гледа Бог (прв дел)

Богослужението зазема централно место во животот на Црквата. Но ние не го живееме интензивно, не го живееме како извор од кој извира Божјата благодат, од кој може да црпиме за да го живееме таинственото општење со Бога, туку го восприемаме…

Богослуженија

Прва недела од Великиот Пост

Богослужението во седмиците од Великиот Пост можеме да го следиме уште од најрани времиња, зашто овој Пост во денешен вид се обликувал во периодот до IV век. Спомените кои ги славиме и богослужението во неделните денови не останале во целост…