Ознака:Цар на мирот

Слова на архимандрит Партениј

Царот на мирот влегува во Ерусалим

Слово на Старецот, Вископреподобниот Архимандрит Партениј, за празникот Влегување на Господ Исус Христос во Ерусалим, изговорено во големата трпезарија  Денес, мили мои, го празнуваме свеченото Влегување на Господ Исус Христос во Ерусалим. Тоа е Неговата последна посета на Светиот Град,…

Слова на архимандрит Партениј

Христовото Царство е блиску до сите што ќе го посакаат

Слово за Цветници на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, изговорено во манастирската трпезарија Отци и браќа монаси, најмили мои верници!  Празнуваме денес еден славен настан од земниот живот на смирениот наш Спасител, Господ Исус Христос. Денес, во оваа Цветна недела, Синот…

Слова на архимандрит Партениј

Мирот слегува на земјата…

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, за празникот Рождество Христово, изговорено пред почетокот на сеноќното бдение   реподобни отци на оваа Свештена, богочувана и славна Бигорска Обител, највозљубени мои браќа и сестри, духовни чеда и пријатели, вие што со најчиста ревност…