Ознака:Царски часови

Богослужби

Царските Часови – најава за Рождеството Христово

Со своите преубави и боговдахновени богослуженија, Црквата Божја грижливо и таинствено нè воведува во великата тајна на Воплотувањето на Синот и Словото Божјо, очекувањето на народите, копнежот на срцата човечки. „Бог од Теман ќе дојде и Светиот од гората со…

Богослужби

Навечерие на Христовото Рождество

Засветлија мугрите што го најавуваат изгревот на Сонцето на Правадата – Христос Бог. Навечерие на Божик. Темнината на незнаењето отстапува, мракот на безнадежноста се повлекува. На нивно место доаѓа светлината на Божјата милост и убавина. Предвеченото Слово на Отецот се…

Богослужби

Навечерие на Божик

Бигорската Обител, собрана околу својот старец и игумен, Епископот г. Партениј, го започна радосното празнување на големиот спасоносен настан, светото и сечесно Рождество на Спасителот наш, Господ Исус Христос. Навечерието на Празникот, литургиски е украсено со прекрасното последование на Царските…

Богослужби

Божикни царски часови

22 декември 2018/4 јануари 2019 лето Господово Денес се раѓа од Дева Оној Кој во рака го држи сето создание; во пелени, како овоземен, се повива Оној Кој е недопирлив по природа; во јасли легнува Оној Кој во почетокот со…