Ознака:Чист Понеделник

Богослужби

Чист понеделник

Ова е времето за покајание, ова е денот спасителен, почетокот на постот: биди будна, душо, вратите на страстите затвори ги, и сврти се кон Господа. Овие умилителни стихови ја отвораат пред нас вратата низ која влегуваме во оној простор каде…

Богослужби

Чист понеделник

Ова е времето за покајание, ова е денот спасителен, почетокот на постот: биди будна, душо, вратите на страстите затвори ги, и сврти се кон Господа. Овие умилителни стихови ја отвораат пред нас вратата низ која влегуваме во оној простор каде…

Богослужби

Чист понеделник

Ова е времето за покајание, ова е денот спасителен, почетокот на постот: биди будна, душо, вратите на страстите затвори ги, и сврти се кон Господа. Овие умилителни стихови ја отвораат пред нас вратата низ која влегуваме во оној простор каде…

Богослужби

Чист понеделник

✤ Ова е времето за покајание, ова е денот спасителен, почеток на постот: биди будна, душо, вратите на страстите затвори ги, и сврти се кон Господа. ✣✤✣ Дојдете луѓе, дарот на постот денес да го примиме, како од Бога дарувано…

Богослужби

Чист Понеделник

По милоста Божја, еве, и оваа година се удостоивме да запловиме по широкото море на четириесетдневното посно патешествие, чија крајна цел е божествената радост од Воскресението Спасителово, и нашето духовно соединување со Бога. Светите и богомудри отци Црквата Христова советуваат…

Богослужби

Чист понеделник

Времето посно светло да го почнеме и на духовни подвизи себе да се подложиме; душата да ја очистиме, телото да го очистиме; да постиме од секоја страст како од храна и со добродетели духот да го насладуваме; со љубов во…