Ознака:Цивилизација

Поучни словa

Христијаните во светот – V дел

Користење на цивилизацијата, а не злоупотреба Христијаните, вели посланието кон Диогнет, „како граѓани споделуваат сè со останатите, а сепак сè примаат како туѓинци“; односно Христијаните, како граѓани на еден град, учествуваат во сè што тој град го предлага, а истовремено…

Поучни словa

Христијаните во светот – IV дел

Луѓето мислат на свој начин, но јас како Христијанин, мислам поинаку. Затоа моето излегување од светот нема да биде просторно – монаштвото е рековме друго нешто – туку тропосно, односно според однесувањето. Она што Бог го кажува како во Стариот…

Слова на епископ Партениј

Да бидеме нова твар во Воскреснатиот Христос

Слово на Неговото Преосвештенство, Епископ Антаниски г. Партениј, за Воскресението Христово, изговорено на пасхалното бдение, на 16 април 2023 лето Спасителово Мили мои, поклоници на Воскреснатиот, Да се празнува Света Пасха, премин, Воскресение, значи да се учествува во „новата твар“…

Слова на епископ Партениј

Да се менуваме по образот Христов, за да го смениме светот

Слово на Неговото Преосвештенство, Епископ Антаниски г. Партениј, Игумен на Свештената Бигорска Обител, изговорено на празникот Илинден, во храмот на Свети Великомаченик Георгиј Победоносец во с. Лазарополе, на 2 август 2022 лето Господово Во името на Отецот и Синот и…

Путин

Денес од општеството се очекува да ги смета доброто и злото за еднакви

Владимир Путин ја прочита својата годишна порака како претседател на Руската Федерација упатена до Федералното Собрание. Оваа година пораката беше прочитана на денот на 20 - годишнината од Уставот на Руската Федерација, кој беше усвоен на 12 декември 1993 год.,…