Ознака:Доксологија

Соопштенија

Распоред на богослужби за Илинден

Панорамски поглед на селото со средишен поглед на главната селска црква „Св. Ѓорѓи“ (фото: Wikimedia)  Почитувани богољупци и родољупци, На денот кога го славиме споменот на светиот и славен пророк Илија, на светите Пречистански Преподобномаченици Евнувиј, Пајсиј и Аверкиј, како…

Богослужби

Илинден во Лазарополе и Доксологија во Бигорски

Илинден во Лазарополе Големата вера и доверба во Бога на поединци, па и на цели народи, направиле дела чудесни и невозможни за човекот, но возможни за Бога. Бог бара добра земја во срцата човечки, каде би го посеал семето на…

Богослужби

Илинден во Лазарополе и Доксологија за Татковината во Бигорски

Откако време долго измина, гледајќи злоба човечка,смисли уште потешка казна за нив Илија.Гледајќи го, пак, ова Штедриот, му вели вака на пророкот:„Ревноста што за правда ја имаш, Јас ја познавам и јасна Ми е намерата.Но сострадувам со грешните кога тешко…

Богослужби

Вистински може да владее само оној кој се победил себеси

Бигорскиот храм на Светиот и Славен Јован Претеча и овој пат беше место каде се изврши чинот на Доксологија – молитва за покој на душите на паднатите борци на браникот од верата и Татковината наша. На крајот од свечената Доксологија,…

Слова на епископ Партениј

Вистински може да владее само оној кој се победил себеси

Слово на Неговото Преосвештенство, Епископот Антаниски Партениј, Игумен на Свештената Бигорска Обител, изговорено при чинот на Доксологија за празникот Илинден, на 2 август 2020 лето Господово Нека ни биде честит големиот духовен и национален празник Илинден, денот во кој си…

Медиумите за нас

ЗА ИЛИНДЕН ВО БИГОРСКИ МАНАСТИР: Молитва за татковината и химната на Македонија

Во Илинденските чествувања во Бигорски манастир, покрај Свечената литургија беше извршен и чинот на доксологија – молитва за татковината, објави порталот Поглед. – Во Бигорскиот соборен храм на чесниот Претеча се изврши пригодниот чин на доксологија – молитва за покој…