Ознака:Егоцентризам

Поучни словa

Смирение е да знаеш кој си (III дел)

Смирениот има стремеж да научи. Кога имаш смирение, не велиш – Сè знам!, туку го прашуваш својот сопруг, сопруга, дури и твоето дете, а не да велиш - Сè знам! Колку голем  впечаток му оставило на св. Јован Лествичник, кога…

Поучни словa

Христијани на комфорот (втор дел)

Старец Пајсиј раскажува дека пред годините на окупацијата, луѓето не постеле. Преку јасното сведочење на Бога во Евангелието за постот, сите јаделе. И покрај тоа што Господ не сака од нас да се одрекуваме постојано од храна, туку едноставно да…

Поучни словa

Мајка

„Најважното дело што човекот може да го направи Христа ради е она кое тој може и треба да го направи во својот сопствен дом. Мажите имаат свој удел во тоа, тие се храбри, сериозни, но вистинскиот творец на домот е…