Ознака:Флоровски

Поучни словa

Евхаристија и соборност (трет дел)

Евхаристијата попрво е химна одошто молитва – оттаму и самиот нејзин назив – „благодарење, заблагодарување“. Најпосле, тоа е Голгота и на престолот предлежи закланото Јагне, Телото кое се крши и Крвта која се пролева. Но и Голготата е тајна на…

Поучни словa

Евхаристија и соборност (втор дел)

Евхаристиското тајнодејство е, пред сè, заедничка и соборна молитва. Publica et communis oratio (јавен и на заедницата говор), по зборовите на Св. Кипријан Картагински – „и кога се молиме, не се молиме само за поединецот, туку за целиот народ, затоа…

Поучни словa

Евхаристија и соборност (прв дел)

Никој да не го оплакува сиромаштвото, оти ни се откри заедничко царство. (од Пасхалната поука) Светата Евхаристија се врши во знак на сеќавање на Христа. И пред сè - како спомен на Тајната Вечера, кога Господ ја востанови и, заедно…

Заедница

За честа на горното призвание – II дел

Љубовта кон Бога се пројавува во љубовта кон ближните: тоа се двете страни на единствената христијанска љубов. „По тоа ќе ве познаат сите дека сте Мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јован, 13, 35)“. Таа љубов, пред сè, се…

Заедничарење

За честа на горното призвание – I дел

Човекот е создаден како икона (образ) Божја (1. Мој. 1, 26–27). Не е ниту лесно, ни едноставно – во статичните, природните категории – да се одреди што точно претставува „иконата Божја“ во човекот. Светите Отци, во поглед на ова, укажуваа…

Вселенска Црква

Соборност (Католичност) на Црквата

Внатрешното својство на соборноста Соборноста на Црквата не е количински, ниту,пак, географски поим.Соборноста, воопшто не зависи од распространетоста на верните ширум светот. Вселенизмот (икуменизмот) на Црквата е последица или пројава, но не е причина и основа за соборноста. Распространетоста по…