Ознака:Гордост

Поучни словa

По премудроста божја, гревовите содејствуваат на смирението и спасението на човекот

1950 г. Почитуван...! Ви посакувам мир, мир Божји, кој го надминува секој разум и го соединува човекот со Бога. За да го осени мирот човекот, тој сам треба да се потруди околу придобивање на душевно настроение, трпение пред недостатоците кај…

Поучни словa

Кога луѓето би ги исполнувале заповедите Христови, на земјата би било рај

Светите апостоли Петар и Павле Љубовта не зависи од времето и секогаш има сила. Има луѓе кои мислат дека Господ страдал за нас од љубов, но им изгледа како тоа да било одамна, бидејќи самите тие немаат љубов во себе.…

Поучни словa

Држи го својот ум во адот и не очајувај (II дел)

Мојата душа од Господа се учи на смирение. На неискажлив начин ми се јави Бог и ја заслади душата моја со љубов, но потоа се сокри и сега душата моја се прилепува кон Него ден и ноќ. Он, милостивиот и…

Поучни словa

За помислите и за прелеста

Сеќавај се на две помисли и плаши се. Едната ти вели: „Ти си свет човек“, а другата: „Нема да се спасиш“. И едната и другата доаѓаат од ѓаволот и не се вистинити. Ти мисли вака: „Јас сум голем грешник, но…

Поучни словa

Гордост и Смирение XII дел – Заклучок

(Дванаесети дел) ЗАКЛУЧОК Пред нашите очи, љубезни читатели, се двата главни патишта на животот: гордоста и смирението. Можеби ќе се најдат и такви луѓе кои, откако ќе го прочитаат изложеното, ќе одмавнат со раката и потценувачки ќе речат: "Глупости!..." Ќе…

Поучни словa

Гордост и Смирение XI дел – Лицемерното смирение

(Единаесети дел)   Лицемерното смирение Покрај вистинското смирение постои уште и лажливо смирение. Тоа е суетното "смирение", кое постојано се обѕрнува за да види дали го забележуваат. Тоа е гордоста, преоблечена во смирени алишта. Однадвор тоа има само вид на…