Ознака:Христијанска Етика

Вера

Исповедање на верата – Основи на православната вера – XX дел

Исповедањето на верата во Света Троица е прв и најважен услов за влегување во Црквата. Тој услов го поставил Господ Христос, велејќи им на учениците да одат по целиот свет и да ги научат сите народи, крштевајќи ги во името…

Христијанска Етика

Смислата на животот – III дел

Соучество на созданието Божјата благодат го обновува не само човекот туку и целото создание. Како што гревот станал причина за расипувањето, не само на човекот туку и на целата твар, така и Христос преку своето доаѓање во светот го обновува…

Христијанска Етика

Смислата на животот – II дел

Распаѓањето Додека во минатото општеството се одржувало во определени стабилни форми, дотогаш и човекот наоѓал некаква потпора во животот. Во современото општество, пак, сѐ се распаѓа и разложува. Човекот го преживува и пројавува распаѓањето и разложувањето на општеството, и во…

Христијанска Етика

Смислата на животот – I дел

Барањето смисла Барањето смисла на животот не е проблем само на философијата, туку и основна секојдневна неопходност. Веднаш штом ќе добие самосознание, човекот си го поставува прашањето за смислата на животот. Таа недоумица се засилува и стекнува трагични размери, кога…

Безбожие

Од што се раѓа безбожието

Безбожието е рамнодушност кон себеси. Најчесто, безбожниците не сакаат да веруваат зашто Бог не ги интересира. Животот, да се рече, им тече нормално, како подмачкан, тие си можат и без Бога. Тие работат, одмораат, јадат, пијат, гледаат телевизија, работат на…

Христијанска Етика

Потребата на современото македонско општество од предметот Етика во религиите во образованието

Темата за која ќе говорам е значајна за нас како професори по Етика во Религиите и е сосема природно на овој семинар да се говори за важноста од овој предмет во образованието, но самото излагање не би сакал да го…