Ознака:Христијанство

Поучни словa

Христијаните во светот – V дел

Користење на цивилизацијата, а не злоупотреба Христијаните, вели посланието кон Диогнет, „како граѓани споделуваат сè со останатите, а сепак сè примаат како туѓинци“; односно Христијаните, како граѓани на еден град, учествуваат во сè што тој град го предлага, а истовремено…

Поучни словa

Христијаните во светот – IV дел

Луѓето мислат на свој начин, но јас како Христијанин, мислам поинаку. Затоа моето излегување од светот нема да биде просторно – монаштвото е рековме друго нешто – туку тропосно, односно според однесувањето. Она што Бог го кажува како во Стариот…

Поучни словa

Христијаните во светот – III дел

Во секој случај Христијанинот живее во своето време во светот и заедно со други луѓе. Едно е да бидеш социјален човек, друго, пак, да бидеш световен човек. Од едно погрешно разбирање од страна на Коринтјаните, кога им било кажано дека…

Поучни словa

Христијаните во светот – II дел

Која е основната причина за оддалечувањето од духовниот живот? Со сигурност можеме да кажеме дека основната причина за немањето духовен живот е незнаењето, како што вели св. Кирил Римски во второто свое послание до Коринтјаните. Тој вели: „Грешиме без да…

Поучни словa

Христијаните во светот – I дел

Христијанинот е Христов избраник. Вистинскиот Христијанин чувствува голема чест и благослов од Бога, бидејќи Го познал Христа и бидејќи е Негов избраник. Се разбира, тој е избран во смисла дека Христос го повикал да стане верник; но, и верникот не…

Современо општество

Кошмарот наречен Halloween

Halloween – празник на нечистите сили, кој нашите најмили и најмлади го одбележуваат во ноќта спроти 1 Ноември. Но за да можеме да ја разбереме суштината на ова безумно празнување, ние мораме да ги допреме неговите корени. Празникот своите корени…