Ознака:Христовата светлина

Кандило

Зошто палиме кандило

Зборот ‘кандило’ доаѓа од латинското candela, што значи ‘свеќа’. Во православната Црква кандилото се става пред светите икони. Она кандило што се става на Чесната Трпеза во светиот олтар во храмот, се пази секогаш запалено и се нарекува „незгасливо“ кандило.…

Поучни словa

Мајсторот и неговите плакари

Постоеше еден голем и многу стар дворец  преполн со најразлични дрвени плакари. Но тоа не беа обични плакари, туку такви што зборуваа. Секој си имаше свој посебен и прекрасен глас, своја врата и изрезбани украси според замислата на Мајсторот. Некои…

Поучни словa

Светлосен сигнал

Тишината на ноќта ја разби силен звук на хеликоптерот, кој упорно кружеше над темната планина, барајќи некаков знак од луѓето што се загубија таму. Најпосле некакво бледо светло блесна од врвот на планината и хеликоптерот со сигурност се упати кон…

Поучни словa

Христијанството е извор на животворна светлина

Религијата е суштествено својство на човечкиот дух. Излишно е да се спори за таа психолошка вистина. Не е без сила тврдењето на Плутарх дека тој на земјата не наишол на народ без религија. Дури и отворените безбожници не се лишени…

Слова на архимандрит Партениј

Преку подвигот на љубовта ја стекнуваме Христовата светлина

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, изговорено во манастирот Пречиста Кичевска, на првата Литургија со новото пречистанско сестринство Мили мои, некако спонтано, но според чудесната и неискажлива Божја промисла, се случи токму на овој ден, кога се слави споменот на…

Поучни словa

За благодатта Божја

Доживувањето на несоздадената светлина е едно од најголемите божествени искуства и токму поради тоа, не секој е достоен да ја види; тој дар не се дава секому, туку само на малкумина, на оние кои особено напредувале во духовниот живот. Секако,…