Ознака:Илјадагодишнина

Богослужби

Заупокоена Литургија во спомен на бигорските ктитори и монаси

По величествената прослава на великиот Јубилеј на Свештената Бигорска Обител: 1000 години од нејзиното основање, денес нашиот Старец и Владика г. Партениј, во сослужение со јеромонасите и со јероѓаконите од нашето братство, отслужи Божествена Евхаристија во чест на Светиот Апостол…

Медиумите за нас

Поголем од милениумот

Илјадагодишнината од основањето на Бигорскиот манастир (1020-2020 година) е настан што црквата го одбележуваше во текот на целата оваа година Бигорскиот манастир прослави илјада години постоење Достоинствено, како што прилега за милениумски јубилеј, вчера беше одржана централната прослава по повод…

Богослужби

Бигорски го слави своето илјадалетие

Свештената Бигорска Обител, иконата на Христовата светлина – го слави своето илјадалетие! Ретки се годишнините и јубилеите коишто одбележуваат не само одреден настан, процес или збиднување, туку во себе носат и цивилизациска порака, говорат за раѓањето на една цела култура,…

Поучни словa

Победителот над времето и над вековите

Слово на Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан, при одбележувањето на 1000-годишнината на Бигорскиот Манастир „Свети Јован Крстител“, на 18 октомври 2020 година. Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан Колку се мили Твоите живеалишта, Господи на…

Медиумите за нас

Бигорскиот манастир го слави милениумскиот јубилеј

Достоинствено, како што му доликува на милениумскиот јубилеј, денеска Бигорскиот манастир со централна прослава одбележа 1000 години од основањето. Дебар, 18 октомври 2020 (МИА) – Достоинствено, како што му доликува на милениумскиот јубилеј, денеска Бигорскиот манастир со централна прослава одбележа 1000…

Медиумите за нас

Илјада години Бигорски манастир – историски, културен и духовен бисер на С. Македонија

Во илјадагодишното постоење манастирот поминал низ различни периоди и епохи, се соочувал со различни предизвици, кои ги носело времето, а денес кога станува збор за Бигорската обител, невозможно е да не се спомене зборот „препород“ - било да се зборува…