Ознака:Исихазам

Поучни словa

Догмите во нашиот живот – I дел

Исихазмот во XIV век, всушност не бил духовно движење за монаштво, во таа мера во којшто бил духовно движење за спасување на членовите на Црквата. Исихазмот во рамните на Црквата се појавил рано и тој претставува теологија, искуство, плод на…

Исихазам

Св. Григориј Палама – Непобедливиот поборник за Православието

Овој богомудар маж бил роден во Константинопол во 1296 година во благочестиво семејство, во непосредна блискост со дворот на царот Андроник. Останал без татко на седум годишна возраст. Откако завршил византиско образование, преку кое се стекнал со голема мудрост, успеал…