Ознака:Иванден

Посланија

Чудесниот лик на Свети Јован

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Драги браќа и сестри, Го запрашале едно младо момче кое штотуку завршило основно образование, што сака да биде во неговиот живот? Без многу размислување, што е својствено за младите луѓе, одговорил…

Поучни словa

Слово за раѓањето на Свети Јован Претеча

Кога ова Сонце, видливото, сака да излезе од пределот на Земјата, тогаш нему му претходи зрак што го најавува она што доаѓа по него. Така и праведното Сонце - Христос, кога сакаше да излезе од утробата на Својата Мајка, откако…

Богослужби

Пет монашки рожби за Иванден во Бигорски

Ден на радост и торжество, Рождество велико и чудесно! Денес Претечата се раѓа – гласот на Словото, гласот кој од пустината повикува: покајте се! Ете, настапува новата епоха, години во кои Бог ќе склучи Нов Завет со човекот – Завет…

Медиумите за нас

Στη Πανήγυρη της Μονής Μπίγκορσκι ο Επίσκοπος Αμορίου

Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, εόρτασε το Γενέσιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού του Κυρίου μας, η ομώνυμη Ιερά Μονή Μπίγκορσκι, κατά το ιουλιανό ημερολόγιο (24 Ιουνίου/7 Ιουλίου 2022) Μετά την επούλωση μιας χρόνιας πληγής, με την αποκατάσταση της…

Медиумите за нас

Πανήγυρις Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Μπίγκορσκι

Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, εόρτασε το Γενέσιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού του Κυρίου μας, η ομώνυμη Ιερά Μονή Μπίγκορσκι, κατά το ιουλιανό ημερολόγιο.(24 Ιουνίου/7 Ιουλίου 2022). Μετά την επούλωση μιας χρόνιας πληγής, με την αποκατάσταση της ευχαριστιακής κοινωνίας,…

Богослужби

Ноќ на соборно празнување во чест на Раѓањето на Свети Јован Крстител

Во изминатава свештена ноќ на сечесното Рождество на Светиот и славен Пророк, Претеча и Крстител Господов Јован, силно одекнуваше неговата надразумна небесна слава, низ торжествените песнопенија и молитвените приноси на насобраните верни во неговиот храм. На сеноќното бдение, на кое…