Ознака:Јуда

Поучни словa

Духовна неосетливост – III дел

Рековме дека неосетливоста е тешка болест. Св. Јован Лествичник вели: „Бесчувствието, како телесно, така и душевно, е умртвување на чувството, кое од долготрајна немоќ и немар се претвора во неосетливост“. Која е таа хронична болест? Долгогодишните страсти зад неосетливоста Всушност,…

Поучни словa

За покајанието

О, човеку, зошто си заклучил дека е невозможно (после падот) да достигнеш спасение? Зошто мислиш дека веќе не треба да се бориш и подвизуваш, а не одлучуваш дека напротив уште повеќе ти следува да се бориш и подвизуваш за спасение?…