Ознака:Капсанис

Вести од светот

Осум години од упокојувањето на блажениот Старец Георгиј Капсанис

На денешен ден пред осум години, 8 мај 2014 лето Господово, на празникот на слегувањето на Светиот Дух врз Апостолите – Педесетница, во метохот на светогорскиот манастир Григоријат во Солун се упокои во Господа Високопреподобниот Архимандрит Георгиј Капсанис. Старец Георгиј…

Крст

Учеството на христијаните во Крстот Христов

Ако некој сака да врви по Мене, нека се одрече од себе, да го земе својот крст и да оди по Мене По укорувањето на Петар, Господ и од Своите ученици бара и тие да живеат крстоносно: „Тогаш Исус им…

Крст

Крстот Христов и неговото значење во нашиот живот

Животот во Христа не е живот немарен, неодговорен, живот безгрижен, без труд. Ја има вистинската среќа, големи и суштински радости, многу и најдлабок мир, кои меѓутоа се постигнуваат полека - полека и се оддржуваат и се умножуваат преку крстоносниот живот.…

Капсанис

За соединувањето на Православната и Римокатоличката Црква што го подготвува Ватикан

Пројава на пријателско расположение во некои кругови во Православната Црква кон римскиот папа би предизвикало мала загриженост кај поголем број на нерамнодушни православни луѓе, доколку би биле забележани некакви промени во политиката на Ватикан. Меѓутоа, Унијата сè повеќе се надвива,…