Ознака:Кратки поуки

Поучни словa

Немата проповед

Еден парохјанин престана да оди во црква. А претходно доаѓаше на Литургија секоја недела. Помина долго време и најпосле свештеникот реши да го посети. Дојде до неговиот дом, вратата беше отворена и свештеникот влезе. Поранешниот парохјанин си седеше сам пред…

Поучни словa

Старец Пајсиј – За смирението

Блажени се оние луѓе, кои успеале во подражавање на смирената земја која, иако е газена од сите, сè издига со својата љубов и сите грижливо ги храни, како добра мајка што ни дала организам за нашето тело при создавањето. Земјата,…

Поучни словa

Како да Го живееме Христа?

Единствено што нѐ привлекува е Христос, Неговата Личност. И должни сме да Го живееме Христа како мера на секое естество, божествено и човечко. Во Христа Го имаме својот Бог Создател. Во Христа го имаме примерот, откровението на Планот Божји за…

Сон

На соновите не треба да им веруваме

Понекогаш човекот паѓа во „грешка“, во прелест под влијание на соништата - демонот го мами, прави од него некаков „пророк“. Не можеме да го негираме феноменот на соништата како таков. Во состојба на сон, човековата душа е почувствителна за импулсите…

Поучни словa

За соновите и за тоа дека не треба да им веруваме

Старче, сонувам лоши сонови, се измачувам…    Кога ќе се случи да сониш нешто лошо, не размислувај за тоа што си го видел, како си го видел, дали и колку си виновен за сонот. Ѓаволот, откако не успеал да те…