Ознака:Крчин

Богослужби

Благодатно восходење на Крчин

Веќе седма година по ред, откако со благослов на нашиот Старец, Епископот г. Партениј, беше возобновена традицијата за служење на Света Евхаристија на планинскиот врв Голем Крчин, нашиот Тавор на Преображението, нашиот рид на радоста, дел од браќата монаси и…

Настани

Одново заблеска и со благодат нè озари божествената Литургија на Голем Крчин

Онаму каде што земјата и небото се допираат, каде чекорејќи ги пречекуваш првите сончеви зраци што душата ти ја милуваат, каде тивкиот ветер чиниш ти шепоти таинствени нешта и ретките растенија во различни бои мислата ти ја разигруваат, каде сетилата…

Медиумите за нас

Илјада поклоници на литургијата на Крчин за 1000-годишнината на Бигорски

Врвот Голем Крчин, над долнореканското село Битуше, по петтипат ги дочека бигорската и раичката обител и многуте поклоници на Боженствена литургија. Дебар, 24 август 2020 (МИА) – Врвот Голем Крчин, над долнореканското село Битуше, по петтипат ги дочека бигорската и раичката…

Настани

(Видео) 1000 поклоници на Литургија на Крчин за 1000-годишнината на Бигорски

Петта јубилејна Литургија на врвот Голем Крчин Божествената благодат од Таворската светлина, доживеана и искусена онаму каде што се допираат небото и земјата, е посебен дар одозгора. Човекот и созданието стануваат блиски со нивниот Создател, се соединуваат со Оној Кој…

Медиумите за нас

За утрешната боженствена утринска лиругија на Голем Крчин пријавени повеќе од 400 учесници

Голем интерес за присуство на утрешната боженствена утринска литургија, на врвот Голем Крчин, над долнореканското село Битуше, што се наоѓа на надморска височина од 2341 метри. Дебар, 22 август 2020(МИА) – Голем интерес за присуство на утрешната боженствена утринска литургија, на…

Настани

(ВИДЕО) Уште еден спортски подвиг во чест на големиот Јубилеј 1000 год., Бигорски манастир

Искачување со велосипеди на највисоките врвови на планините Дешат (Веливар 2373 мнв) и Крчин (Голем Крчин 2341 мнв) Спортските подвизи во чест на големиот Јубилеј 1000 години од основањето на Бигорскиот манастир не запираат. Овој пат, двајцата искусни планинари и…