Ознака:Крстопоклона недела

Богослужби

Крстното знамение – силна поткрепа во подвигот на Постот

Христе Боже наш, Кој прими доброволно распнување, заради општо воскресение на човечкиот род, си ја примил на Крстот и со багреницата на Твојата крв, повелбата царска за наше ослободување човекољубиво си ја потпишал. Не презирај нѐ во опасноста во која…

Богослужби

Поклонение на Крстното Дрво на средината од Постот

Напој нè, Господи, од изворот на светоста Твоја, сега, кога на половината од патот до Страдањата и Воскресението Твое малаксуваат нашите души, изнемоштуваат духовните ни сили; обогати не нас, духовно осиромашените, со богатството на Твојата благодат; Како Благ и Човекољубец…

Слова на архимандрит Партениј

Таму каде што е крстот, таму е и воскресението

Слово на Неговото Високопреподобие Архимандрит Партениј за Чесниот Крст, изговорено на Крстопоклона недела во манастирската трпезарија   Мили мои, бидејќи е веќе трета недела од Великиот Пост и полека зачекоруваме во неговата четврта, средишна седмица, Црквата денес го издигнува своето…

Богослужби

„Таму каде што е крстот, таму е и воскресението“

Трета недела на Чесниот Пост. Недела Крстопоклона. Сè што се случува во животот на нашата света православна Црква се запечатува со Чесниот Крст Христов. Така, и целата света Четириесетница е во знакот на „овој божествен извор на миро, на ова…

Богослужба

За Третата недела и Четвртата седмица од Великиот Пост

Постот го поткрепува телото, умот и срцето ги просветува, преку него во духот човечки венеат страстите и добри дела се извршуваат, умот се издигнува кон небото и од таму прошка од Бога за нас се симнува. И ете Црквата, во…

Богослужби

Крстот Христов – утеха за душите нажалени

Непоимливата Божествена љубов, љубовта кон која сме призвани сите ние, е љубов посилна од смртта. Љубов дејствителна, љубов крстна. Крстот Христов е симбол на таа љубов Божја кон човештвото, кон секого до нас. Затоа Крстот е една голема и за…