Ознака:Лазарева Сабота

Богослужби

Влегување на Господ Исус Христос во Ерусалим – Цветници

Еве, стоиме во храмот со врбови гранчиња во рацете, и сиот човечки род мисловно е собран во Ерусалим за да Го поздрави Царот, Кој денес торжествено влегува во Светиот Град, постилајќи ги пред Него своите скромни молитви како што некогаш…

Слова на архимандрит Партениј

Христе мој, воскресни ме и мене, последниот Твој пријател

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, изговорено на празникот Цветници, во манастирската трпезарија, 21 април 2019 лето Спасителово Чесни отци и браќа монаси, мили мои браќа и сестри Христијани, Добриот наш Господ нѐ удостои и оваа година да го празнуваме…

Богослужби

Благовеста на Лазаревото воскресение

Сожалувајќи се на солзите на Марта и Марија, си заповедал да го тргнат каменот од Гробот, Христе Боже; со Твојот повик го воскресна мртовецот, Ти Кој на светот му даваш живот, утврдувајќи ја со Себе верата во Воскресението. Слава на…

Богослужби

Воскресението на Лазар

Откако ќе ја завршиме душеполезната Четириесетница, да повикаме: Радувај се, граде Витанијо, отечество Лазарево. Радувајте се, Марто и Маријо, сестри негови, зашто доаѓа Христос, со збор да го оживи умрениот брат. Со овие зборови црковниот поет ни го возвестува крајот…

Богослужби

Лазаревото Воскресение

Гласот на Оној Кој мртви воскреснува денес самовласно, со Својата моќ се огласува и четиридневен мртовец воскреснува. Синот на семоќниот Господ доаѓа при бедниот род Адамов и го подигнува од падот во јамата на смртта, возвестувајќи им живот на затворените…

октомври

Св. пр. Осиј; преп. мч. Андреј Критски; св. Лазар Четвородневен

17 OКТOМВРИ 1. Св. прпрoк Oсија. Син e на Вeириј oд плeмeтo Исахарoвo. Живeeл и прoрoкувал 800 гoдини прeд Христoвoтo раѓањe. Нeгoвитe бoгoнадахнати збoрoви сe наoѓаат вo нeгoвата книга, кoја сoдржи 14 глави. Гo укoрувал мнoгу Израилoт и Јуда заради…